Wat wij doen

Hoe maak je grote maatschappelijke vraagstukken klein en tastbaar, zodat iedereen mee kan praten? We doen dit o.a. met burgerschapsspel Terra Nova Minimaatschappij. Deze methode hebben we ontworpen met en voor kinderen, jongeren en mensen uit de onderwijspraktijk. Inmiddels gebruiken zo’n 900 scholen (po t/m wo) en ook organisaties buiten het onderwijs dit dialoogspel. Scholen trainen we en helpen we verder met hun burgerschapsaanpak. Overheden, bibliotheken en andere organisaties geven we workshops en inhoud op maat rondom o.a. open dialoog, (on)gelijkheid, democratisering en duurzaamheid.

Zo stellen we mensen in staat hun eigen kijk te verkennen en te leren van die van een ander. We willen ervoor zorgen dat iedereen, met elke achtergrond, de status quo kritisch mag bevragen en alternatieven kan bedenken en waarmaken.

Je vindt ons op de plekken waar we een brug kunnen slaan tussen mensen met meer en minder invloed en treden graag op als voorvechter van de stem kinderen en jongeren. Zie hieronder vast een kort overzichtje van wat we doen. Voor vragen, ideeën en voorstellen, kun je ons mailen op info@terra-nova.nl. Wie weet tot binnenkort!

Dialoogspel
Terra Nova Minimaatschappij

Hoe zou de ideale wereld eruitzien, als je alles zou mogen bepalen?

Met Terra Nova Minimaatschappij sta je aan het roer van een nieuwe samenleving. Jouw team bestuurt een eiland waar alles mogelijk is – maar ook alles wordt bevraagd. Lukt het jou om een wereld te bouwen waarin je élke inwoner wel zou willen zijn?

Met dit burgerschapsspel maak je de grote uitdagingen van de samenleving bespreekbaar. Een verhaallijn vol dilemma’s stelt je moreel kompas op de proef. Spelers verplaatsen zich in verschillende standpunten, stellen elkaar kritische vragen en zien hun waarden in een nieuw licht. Het houten spelmateriaal maakt complexe vraagstukken tastbaar en toegankelijk. Zo kan iedereen meedoen.

“Ik vond het leuk dat wíj dingen mogen beslissen. En het moet ook goed voor iedereen zijn, en dat is moeilijk. Normaal in de klas is het van: dit zijn de regels. Nu mogen wij nadenken over wat de regels mogen zijn”

– Leerling groep 8

“Dat is zo mooi, dat vrij nadenken. Je stuurt ze niet een kant op. Ze hebben eigen waarden en normen, daar moeten ze nu handen en voeten gaan geven”

– Leerkracht groep 7/8

Workshops op maat

Kun je interactie tussen mensen ontwerpen? En zo voor een gelijker speelveld zorgen in wie er mag meedenken over onze samenleving?

Hier zetten we ons voor in met onze maatwerk workshops. Een gemeente, school of andere organisatie vraagt ons om een bepaald vraagstuk of thema toegankelijk te maken, zodat deelnemers van verschillende achtergronden en/of leeftijden op een leuke en laagdrempelige manier kunnen meedoen aan het gesprek. We starten vaak met co-creatiesessie(s) met (ervarings)experts, om samen in kaart te brengen waar het schuurt binnen een bepaald thema. Vervolgens vertalen wij de complexe vraagstukken tot beleefbare en tastbare workshopinhoud – met of zonder elementen uit het dialoogspel. Daarna begeleiden we workshop(s) met relevante deelnemers, bijvoorbeeld met kinderen en volwassenen door elkaar, waarbij we op een luchtige en gelijkwaardige manier uitwisseling van ideeën en zorgen mogelijk maken. Deze waardevolle input koppelen we tot slot terug aan de organisatie en/of deelnemers.

Een mooi voorbeeld is de samenwerking met Juniorcollege Halderberge. In deze video vertelt Lisa Hu, oprichter van Stichting Terra Nova, over de inzet van ontwerpvaardigheden. Hoe kunnen we leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs samen maatschappelijke vraagstukken laten verkennen, en de samenleving de school binnenhalen en andersom? In deze video zie je de leerlingen in actie in de Raadzaal van Gemeente Halderberge, met volwassenen uit politiek, bedrijfsleven en maatschappelijk middenveld.

Andere voorbeelden zijn de workshops op maat die we maakten met en voor Ministerie van Justitie en Veiligheid (online veiligheid – met jongeren), BMC adviseurs (digitalisering, wonen en ontwikkelkansen – met collega’s) en Samen Toekomst Maken (jeugdhulpverlening - met professionals uit het jeugddomein). Benieuwd naar workshops op maat voor jouw organisatie? Mail ons op info@terra-nova.nl.

Bekijk onze sociale media voor meer voorbeelden van workshops op maat!

“Het is eigenlijk heel moeilijk om een land te besturen, al helemaal als anderen andere meningen hebben”

– Leerling groep 7

Wat werkte goed aan een workshop met collega’s?
“Samen als team vanuit verschillende domeinen werken aan een vraagstuk”
“De open vragen en scherpzinnige begeleiding”

– Adviseurs BMC

Burgerschap in actie: ontwerpen voor de school of buurt

Met Ontwerptrajecten verkennen kinderen met het burgerschapsspel wat ze belangrijk vinden voor hun ideale samenleving. Daarna vertalen we dit tijdens ontwerplessen naar ideeën voor hun eigen buurt. De ideeën zijn veelzeggend en belangrijk: van een spel om over racisme te leren tot het veiliger maken van het speelveldje, en van het recyclen van papieren tassen tot een groentekas op school waar kinderen en ouderen samen kunnen werken.

Als afsluiter presenteren de kinderen hun ontwerpen aan de gemeente, ouders, jongerenwerk en anderen die zich inzetten voor de wijk. Dit levert een fantastische dag op, want álle kinderen – dus niet alleen de leerlingenraad – kunnen zo oefenen met burgerschap.

“Ik vind het leuk om aan de wereld te denken, want toen Terra Nova er niet was, keek niemand echt naar wat nodig is in de wereld, en nu wel”

– Leerling groep 7

“Je geeft hiermee eigenaarschap aan de kinderen zelf. Het levert zoveel nieuwe ideeën op van de kinderen. Ook als leerkracht, je ziet zoveel nieuwe talenten in de klas die je kan benoemen en gebruiken – echt een gewin voor je onderwijs en voor je groep”

– Leerkracht groep 7

Lezingen

Sinds 2016 geeft Lisa Hu interactieve lezingen en praatjes over hoe we kunnen zorgen dat iedereen mee kan praten, hoe je inclusiever kan ontwerpen en rondom thema’s als onderwijs, democratisch burgerschap en participatie. Een voorbeeld is deze TED talk, over het bevragen van wat we eigenlijk normaal vinden.

Een onderwerp dat aandacht verdient is het onderzoek dat Lisa deed naar hoe kinderen zelf kijken naar hun plek in de school als minisamenleving en of hun stem ertoe doet. Uit hun verhalen blijkt dat niet elk kind dezelfde kansen heeft om te oefenen met democratisch burgerschap. In deze interactieve lezingen neemt Lisa je mee in de boodschappen die kinderen bewust en onbewust meekrijgen. Ze laat je op speelse wijze ervaren welke kansen en valkuilen er liggen op gebied van burgerschap en (on)gelijkheid. Samen wordt er gereflecteerd op wat dit betekent voor jouw praktijk.

Naast interactieve lezingen verzorgen we ook paneldiscussies, moderaties en andere vormen van dialoog.

Trainingen

Wil jij uitdagende onderwerpen bespreekbaar maken, maar dan op een speelse manier waardoor iedere leerling kan meepraten? Wil je concrete handvatten om deze gesprekken op een open en veilige manier te leiden? En leerlingen/studenten helpen van verschillende kanten te kijken naar thema’s als democratie, zorgen voor elkaar, ongelijkheid, nieuwkomers en duurzaamheid – op een open manier, die minder snel polariseert? Het burgerschapsspel ‘Terra Nova Minimaatschappij’ is met deze doelen ontwikkeld, samen met het onderwijs.

Op basis van de behoefte van het team denken we mee over een doelgerichte en haalbare manier om te starten met Terra Nova Mimimaatschappij. Sommige scholen kiezen voor een co-teachingtraject. Hierbij verzorgen wij de eerste lessen in jouw eigen klas, waarna jij de touwtjes geleidelijk meer in handen neemt en wij bij de laatste les slechts achtervang zijn. Zo blijf je dicht bij de praktijk.

Een andere optie is een teamtraining(straject). Daarmee ervaar je met collega’s eerst zelf het burgerschapsspel en bieden we je handvatten om hier uitdagende gesprekken mee te begeleiden in de klas. Je gaat oefenen met jouw rol hierin en er is veel ruimte voor vragen en uitwisseling van praktijksituaties. Daarnaast krijg je zicht op de vervolgstappen om een succes te maken van deze burgerschapsaanpak en hoe deze doelgericht in te bedden is in wat de school allemaal al doet op gebied van burgerschap.

Deze laatstgenoemde trainingen voor het onderwijs worden nu vergoed door Expertisepunt Burgerschap.

Aanpak burgerschap

De nieuwe wetgeving rondom burgerschap heeft scholen extra urgentie gegeven om aan hun burgerschapsaanpak te werken. We ondersteunen scholen bij het in kaart brengen van wat ze al doen aan burgerschap en daar samenhang in aanbrengen, helder krijgen wat in hun context relevant is en het op basis daarvan formuleren van een gedragen visie en bijbehorende doelen, de vertaling naar de praktijk en het evalueren daarvan. Ook helpen we scholen met het doelgericht inbedden van de methode Terra Nova Minimaatschappij binnen de bestaande visie.